Alt du trenger å vite om surfing

      Comments Off on Alt du trenger å vite om surfing

Surfing er en aktivitet som oppstod på Hawaii. På 1950- og 60-tallet ble surfing populært verden over, og nå kan du drive med surfing mange steder. Hovedformen for surfing foregår ved at en person flyter på surfebrettet og padler ut for å møte bølger som slår mot land. Når surferen kommer inn i en bølge, kan han eller hun ri på bølgen innover. Som regel står surferne oppreist når de rir på bølgene, selv om man også kan ligge eller sitte på kne på brettet.

Det finnes flere typer surfebrett, og de kommer i ulike størrelser. Størrelsen som egner seg best avhenger både av surferens erfaring og bølgeforholdene. Langbrett og kortbrett er de vanligste typene brett. Brettene er vanligvis laget av glassfiber eller epoksy. Surfing kan også bedrives som konkurransesport.

Kan man surfe i Norge?

Det er fullt mulig å surfe i Norge, og noen steder har svært gode forhold for surfing. Målet til surferne er ofte å finne store bølger, og de finnes blant annet på Vestlandet og i Lofoten. Selje og Jæren er to steder som lokker til seg mange surfere, og det er kjent at havsurfing foregikk i Lofoten allerede i 1963. I Norge er det også mulig å surfe i enkelte elver. Man kan surfe i Norge hele året, selv om sommeren og høsten passer best for nybegynnere. De erfarne surferne foretrekker ofte å surfe om senhøsten og vinteren, ettersom det ofte er større bølger på den tiden av året. I Lofoten setter mørketiden ofte en stopper for vintersurfing i desember og januar, men resten av året er det fine forhold der. Surfing i Norge foregår med våtdrakt, ettersom vanntemperaturene er lave. Det finnes egne vinterdrakter egnet for vintersurfing i ekstreme forhold, men denne aktiviteten er bare anbefalt for erfarne surfere.