Elvesurfing

      Comments Off on Elvesurfing

Elvesurfing - Elvesurfing

Trodde du at surfing bare foregikk ved stranden? Det stemmer ikke helt. Du kan faktisk surfe i elver også, eller i egne parker som er tilrettelagt for surfing. Elvesurfing er en kjempefin aktivitet som stadig flere har oppdaget. Du kan surfe på såkalte stående bølger og på tidevannsbølger. Noen steder finner du dessuten kunstige elvebølger. I 1955 skal noen ha surfet på en tidevannsbølge i hele 2,4 kilometer. Første gang noen surfet på en stående elvebølge var på 1970-tallet. Dette skjedde i München, som i dag er det største urbane surfestedet i verden.

Stående elvebølger

Elvesurfing 1 - Elvesurfing

Stående bølger er bølger som holder seg på samme sted i elven. De kan oppstå for eksempel når vannet skal over en stein, som fører til at vannet gjør et såkalt hydraulisk sprang. Ettersom bølgen vedvarer, kan surferen stå på den lenge. Surferen beveger seg ikke framover, men det vil likevel føles som om man er i bevegelse. Stående bølger kan endre seg med vannmengden i elva.

Flere steder i verden har det litt laget kunstige bølger i elver. Det kan gjøres ved å snevre inn elven og endre bunnforholdene for å skape et hydraulisk sprang.

En annen teknikk

Det krever en annen teknikk å surfe på elvebølger enn når man surfer på havet. Derfor er det ikke sikkert en erfaren havsurfer er like flink til elvesurfing. I elvesurfing må man for eksempel ofte lene seg bakover, mens man i havsurfing lener seg framover. Føttenes plassering på brettet er også annerledes, ettersom ferskvann gir mindre oppdrift. I tillegg brukes et annet surfebrett som er kortere, bredere og tykkere. Det er selvsagt viktig å tenke på sikkerhet når du driver med elvesurfing.

Elvesurfing i Norge

Det er flere steder i Norge der du kan drive med elvesurfing. De mest kjente stedene er Bulkenbølgen i Voss, Sluppenbølgen i Trondheim, Sarpebølgen i Sarpsborg og Randsbølgen i Hønefoss. Du kan ikke surfe på alle disse bølgene hele tiden, for det avhenger litt av vannføring i de ulike elvene. Det planlegges dessuten å lage kunstige elvebølger flere steder i landet.